Zonnepanelen met thuisbatterij
Zonnepanelen met thuisbatterij
Zonnepanelen met thuisbatterij kunnen jouw jaarlijks zelfverbruik aanzienlijk doen stijgen van gemiddeld 28% (enkel zonnepanelen) tot 68% (zonnepanelen met thuisbatterij).
Enerzijds, wanneer jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan je gebruikt, gaat het teveel aan elektriciteit eerst naar de thuisbatterij. Als de batterij vol is, wordt de overtollige stroom op het elektriciteitsnet getransfereerd. Anderzijds, heb je meer stroom nodig dan jouw zonnepanelen produceren, dan gebruik je eerst stroom van uw batterij. Pas als de batterij leeg is, wordt stroom van het net gebruikt.
De opkomst van slimme thuisbatterijen maakt de investering interessanter. Een slimme thuisbatterij zet de opgewekte elektriciteit zo kostenefficiënt mogelijk in. De slimme batterij zal opgeslagen stroom inzetten tijdens piekmomenten (wanneer stroom van het net het duurst is) en stroom van het net gebruiken tijdens daluren (wanneer stroom het goedkoopst is).
Voordelen zonnepanelen met thuisbatterij
- – Tijdelijke overproductie van zonnepanelen hergebruiken op een later tijdstip. ‘S avonds wanneer de zonnepanelen geen elektriciteit genereren kan je de elektriciteit opgebruiken die overdag is opgewekt.
- – Lagere elektriciteitskosten. Door elektriciteit zelf op te wekken of door het aankopen van goedkopere stroom tijdens daluren kan je aanzienlijke besparingen verwezenlijken op jouw elektriciteitsfactuur.
- – Lagere netkosten. Daarnaast zijn de netkosten lager. Met het capaciteitstarief dat sinds januari 2023 van toepassing is, berekent de netbeheerder (VREG) het nettarief voor elektriciteit niet langer enkel volgens het totale elektriciteitsverbruik in kWh, maar speelt ook het hoogst gebruikte vermogen per maand (in kW) mee. Het gemiddelde van 12 maanpieken bepaalt hoeveel je moeten betalen als capaciteitstarief. Een elektricien of zonnepanelen installateur kan een thuisbatterij configureren om bij te springen wanneer er veel stroom van het net wordt gevraagd, met als doel de vermogenspieken op te vangen. Hierdoor wordt uw maandelijkse stroompiek verminderd, wat resulteert in minder belasting van het distributienet en de mogelijkheid om uw capaciteitstarief te verlagen.
- – Elektriciteit tijdens stroomstroming of panne. Jouw elektrische apparaten en verlichting werken gewoon verder op de stroom afkomstig van de thuisbatterij tijds een stroompanne.
Prijs zonnepanelen met thuisbatterij
Afhankelijk van het aantal, soort en kwaliteit van zonnepanelen, omvormer en thuisbatterij mag je op een totaal prijskaartje van tussen de 10.000 en 18.000 euro rekenen. Deze prijs omvat de plaatsing en 6% btw.
Voor huishoudens met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van ongeveer 3.500 kWh per jaar kan een thuisbatterij van 4 kWh voldoende zijn. De gemiddelde kost hiervoor bedraagt ongeveer 4.600 euro, inclusief plaatsing en 6% btw.
Verder bedraagt de kost voor zonnepanelen en omvormer voor hetzelfde gemiddelde elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh per jaar doorgaans tussen de 6.500 en 7.500 euro, inclusief plaatsing en 6% btw.
Sinds april 2023 kan je geen premie meer ontvangen voor de installatie van een thuisbatterij.
Offertes voor zonnepalen installateurs ontvangen?
Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 zonnepanelen installateurs actief in jouw buurt.
- Vergelijk & bespaar
- Erkende elektriciens met reviews
- Snel en efficiënt offertes opvragen