Zonnepanelen installateurs
Zonnepanelen installateurs
Zonnepanelen installateurs dragen bij tot groene oplossingen voor woningen en bedrijven. Met zonnepanelen op het dak van je woning word je je eigen energieleverancier en bespaar je het hele jaar op je energiekosten. Het kiezen van een betrouwbare en ervaren installateur is dan ook van cruciaal belang. Vergelijk offertes en kwalificaties van meerdere zonnepanelen plaatsers.
Zonnepanelen aanschaffen
Zonnepanelen maken elektriciteit uit daglicht. Ze worden meestal op het dak van een gebouw gelegd. De panelen maken gelijkstroom, die door een omvormer omgezet wordt in wisselstroom.
In de meeste gevallen worden zonnepanelen binnen een periode van 7 tot 9 jaar terugverdiend. Een zonnepaneelinstallatie met een vermogen van ongeveer 4 kWp, wat ideaal is voor een gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik van circa 3.500 kWh, heeft doorgaans een kostprijs van gemiddeld 6.500-7.500 euro. Deze prijs is inclusief de installatiekosten en 6% btw. Wattpiek (Wp) is een meeteenheid die het vermogen aangeeft. De Wp-waarde geeft aan hoeveel stroom zonnepanelen opwekken in ideale omstandigheden.
De juiste zonnepanelen installateur kiezen
Installateurs van zonnepanelen begeleiden met jou het hele proces, van haalbaarheidsstudie tot de finale plaatsing van zonnepanelen. Hieronder is een overzicht van de 5 stappen.
1. Haalbaarheidsstudie
Ten eerste, een haalbaarheidsonderzoek zal aantonen of je over een geschikt dak beschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Een ideaal dak voldoet aan volgende voorwaarden:
- – oriëntatie: het beste rendement wordt bekomen wanneer je dak een Zuid, Zuid-Oost, of Zuid-West richting heeft.
- – helling dak: een hellend dak tussen de 15° en 45° is ideaal. Een plat dak kan ook werken op voorwaarde dat deze stevig genoeg is om het gewicht van de panelen te dragen. Deze panelen worden dan onder een bepaalde hoek bevestigd.
- – staat van het dak: het dak moet in goede conditie zijn en vrij zijn van asbest. Het is bij wet verboden om zonnepanelen te plaatsen op een dak met asbest. Verder moet het dak vrij zijn van schaduw afkomstig van bomen of andere objecten.
1 m2 oppervlakte aan zonnepanelen levert jaarlijks tussen de 180 tot 240 kWh. Dit is afhankelijk van het type en de kwaliteit van zonnepanelen die je kiest. Voor een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar heb je dus een dakoppervlak tussen de 15 tot 20 m2 nodig.
2. Berekening terugverdientijd
De terugverdientijd wordt berekend door de totale kost van aankoop en installatie van de zonnepanelen te delen door de besparing per jaar doordat je zelf energie opwekt en deze dus niet hoeft te betalen aan een energieleverancier.
Ter illustratie, een kort rekenvoorbeeld. De kost van 15 zonnepanelen aan 270 Wp, wat overeenkomt met 4050 Wp in totaal, is gemiddeld 7.000 euro. Dit is voldoende voor een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar. Verder bespaar je gemiddeld 900 euro per jaar aan elektriciteit. De terugverdien tijd (7.000/900) komt neer op 7 tot 8 jaar.
3. Zonnepanelen installateurs vergelijken op basis van advies
Vervolgens, contacteer verschillende plaatsers van zonnepanelen. Nodig hen uit voor een plaatsbezoek. Dit maakt het mogelijk voor de installateurs om nauwkeurig op maat gemaakte offertes op te maken. Via ProConnect kan je hier door verschillende zonnepanelen installateurs in de buurt gecontacteerd worden en verschillende offertes opvragen.
4. Offertes van installateurs vergelijken
Eenmaal je de offertes in ontvangst hebt genomen van verschillende installatiebedrijven kan je het bedrijf kiezen die de werken zal uitvoeren. Let hierbij op de volgende zaken:
- – prijs zonnepanelen en installatie
- – garantie
- – vermogen installatie (incl. omvormer)
- – garantie op het vermogen na 30 jaar
Tip, deel de offerteprijs van de zonnepanelen door het verkregen vermogen. Vergelijk de prijs per wattpiek voor de verschillende installateurs. De prijs per wattpiek ligt gemiddeld tussen de 1.45 en 2.5 euro.
5. Zonnepanelen installeren
Ten slotte, de gekozen plaatser van zonnepanelen zal de werken uitvoeren. Spreek de plaatsingtermijn af. De installatie zelf zal duurt meestal tussen de 1 à 2 dagen.
Hierna volgt een keuring volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) door een erkende keurder. De installatie kan pas in gebruik worden genomen indien deze aan alle technische vereisten voldoet. Vind hier erkende keurders om de elektrische installatie te keuren.
Soorten zonnepanelen geplaatst door zonnepanelen installateurs
Soorten zonnepanelen:
- – Polykristallijne panelen worden vaak gekozen vanwege hun gunstige prijs. Het rendement ligt echter iets lager, waardoor deze panelen vooral geschikt zijn wanneer er voldoende dakoppervlak beschikbaar is.
- – Monokristallijne panelen bieden een hoger rendement dan polykristallijne panelen en zijn daarom geschikt voor kleinere daken.
- – Glas-glas panelen, een relatief recente ontwikkeling, hebben het hoogste rendement en de langste levensduur.
- – Dunne film panelen zijn flexibel en buigbaar, maar behalen een lager rendement dan kristallijne panelen. Ze zijn bijzonder geschikt voor toepassingen zoals op een boot of camper.
Offertes voor zonnepalen installateurs ontvangen?
Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 zonnepanelen installateurs actief in jouw buurt.
- Vergelijk & bespaar
- Erkende elektriciens met reviews
- Snel en efficiënt offertes opvragen